f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Την Μ. Τετάρτη η Πασχαλινή συναυλία της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής

Το μεγαλειώδες «Stabat Mater» του Τζοακίνο Ροσσίνι, παρουσιάζει στη φετινή Πασχαλινή της συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μαζί με μία πλειάδα κορυφαίων καλλιτεχνών και δύο χορωδίες σε πλήρη σύνθεση, σε μία συμπαραγωγή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν θρησκευτικό ύμνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που ψάλλεται κατά την εορτή της Παναγίας των Πόνων στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς αναφέρεται στο θρήνο της Παρθένου μπροστά στον Εσταυρωμένο. Πολλοί σπουδαίοι συνθέτες έχουν γράψει έργα πάνω σε αυτόν τον ύμνο, με την εκδοχή του Ροσσίνι να είναι πιο …κοσμική από τα συνηθισμένα για ένα θρησκευτικό έργο.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το έργο «Confessional» του γνωστού Ελληνο-Καναδού συνθέτη Χρήστου Χατζή, που είναι βασισμένο στο εξαποστειλάριο των Ακολουθιών του Νυμφίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας «Τον Νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου κεκοσμημένον». «Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ ταιριαστό με τη Μεγάλη Εβδομάδα, διότι είναι βασισμένο σε έναν ύμνο της ορθόδοξης εκκλησίας. Ωστόσο, δεν είναι δοσμένο συνολικά με τον τρόπο που περιμένει κανείς και αυτή είναι η ομορφιά του», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Σαΐτης, που είναι ο σολίστ που θα το παρουσιάσει με βιολοντσέλο.

Ο συνθέτης Χρήστος Χατζής, σύμφωνα με τον κ. Σαΐτη, χρησιμοποιεί διάφορες αναφορές, συνδυάζοντας τον βυζαντινό ύμνο με στοιχεία που δεν είναι προφανή. «Άλλοτε είναι παθιασμένο, άλλοτε έχει σημεία jazz και στο τέλος μπλέκονται όλα μαζί δημιουργώντας κορυφώσεις, που δεν θα περίμενε κάποιος ακούγοντας ένα έργο βασισμένο σε έναν βυζαντινό ύμνο, από ένα συνθέτη συναυλιακής μουσικής. Ενώ λοιπόν στο μυαλό μας έχουμε μία διαφορετική αισθητική, που παραμένει σε μία πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα κατάνυξης, στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα έργο που περιλαμβάνει πάρα πολύ πλούσια ηχοχρώματα και τεχνικές, όπως και αναφορές σε πολλές μουσικές», συμπληρώνει ο σολίστ.

Το κομμάτι, σύμφωνα με τον εκτελεστή του, δημιουργεί μία διαδρομή για τον ακροατή, περνώντας από πάρα πολλές όψεις και συναισθήματα. Ταυτόχρονα όμως, είναι πάρα πολύ απαιτητικό για τους μουσικούς που το ερμηνεύουν. «Εγώ που είμαι ένας κλασικά εκπαιδευμένος τσελίστας, μου αρέσει που πειραματίζομαι με διάφορα είδη και μουσικές υφές και ψάχνω ποιος είναι ο τρόπος να δώσω τόσο το βυζαντινό στοιχείο, όσο το jazz και κάποια πιο κλασικά σημεία, αλλά και όλη τη συναισθηματική διαδρομή που προσπαθεί να εκφράσει ο συνθέτης», δηλώνει ο Βασίλης Σαΐτης.

Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Πασχαλινή συναυλία είναι: Ελένη Καλένος (Σοπράνο), Rachel Frenkel (Μέτζο σοπράνο), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (Τενόρος) Χριστόφορος Σταμπόγλης (Μπάσος). Τη διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Γιάννης Πουσπουρίκας, ενώ συμμετέχει η Χορωδία Φιλαρμονικής Κοσσυφοπεδίου (Διδασκαλία: Hajrullah Syla) και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου).

Η συναυλία, που είναι μία συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, γίνεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου και θα δοθεί (στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) τη Μεγάλη Τετάρτη (12 Απριλίου) στις 21:00.
Βαρβάρα Καζαντζίδου