f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Κέιτ Μίντλετον: Η χημειοθεραπεία που υποβάλλεται και η επιστροφή στα καθήκοντά της

Η Κέιτ Μίντλετον έχει αφήσει πίσω τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της από τον περασμένο Ιανουάριο που υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Όπως έγινε γνωστό όμως το βράδυ της Παρασκευής 22/3, μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε η ίδια, οι εξετάσεις μετά την επέμβασή της έδειξαν πως έχει καρκίνο και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει χημειοθεραπείες.

Κι ενώ μέχρι σήμερα, όλοι πίστευαν πως η Κέιτ θα κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή της το Πάσχα, πλέον, μετά την αποκάλυψη για την υγεία της, το Παλάτι του Κέσινγκτον αναφέρει ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα επιστρέψει στα καθήκοντά της όταν της υποδείξουν οι γιατροί καθώς υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

«Η πριγκίπισσα θα επιστρέψει στα επίσημα καθήκοντά της όταν λάβει την άδεια από την ιατρική ομάδα που την παρακολουθεί. Είναι σε καλή διάθεση και επικεντρώνεται στην πλήρη ανάρρωσή της» δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία και πότε την χρησιμοποιούν οι γιατροί

Η Κέιτ ισχυρίζεται ότι τη στιγμή της επέμβασης, θεωρήθηκε ότι η κατάστασή της δεν ήταν καρκινική. Αλλά οι εξετάσεις που ακολούθησαν το χειρουργείο αποκάλυψαν ότι υπήρχε καρκίνος. Γνωστή και ως επικουρική θεραπεία, η προληπτική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Ο Λόρενς Γιάνγκ καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, εξηγεί: «Ακόμα και μετά την επιτυχή αφαίρεση όλου του ορατού καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, τα μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα στο σώμα και δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τις τρέχουσες δοκιμές».

Ο κορυφαίος ειδικός στον καρκίνο και σύμβουλος ογκολόγος δρ Κάρολ Σικόρα λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν «ο κίνδυνος υποτροπής είναι υψηλός». Είπε στο Sky News: «Ο τρόπος που παρέχεται η θεραπεία είναι πολύ πιο ήπιος τώρα και γίνεται πραγματικά πολύ επαγγελματικά και θα λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Εξηγεί ότι οι γιατροί είναι σε θέση να προβλέψουν τη «σωστή θεραπεία για τον σωστό ασθενή». «Αν και είναι δυσάρεστη, η χημειοθεραπεία έχει μεγάλο όφελος». Ο Tόμας Μουρ επιστημονικός ανταποκριτής του Sky, εξηγεί τη συνήθη διαδικασία μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

«Κάνουν εξετάσεις στα κύτταρα και τότε ανακαλύπτουν ότι ήταν καρκινικά», λέει. «Όταν μιλούν για προληπτική χημειοθεραπεία, δηλαδή σε περίπτωση που υπάρχουν άλλα κύτταρα που έμειναν πίσω μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να βεβαιωθούν ότι αυτά δεν είναι οι σπόροι ενός καρκίνου που αναπτύσσεται ξανά, κάνουν την εν λόγω θεραπεία».

Το βρετανικό ΕΣΥ περιγράφει την επικουρική χημειοθεραπεία ως χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για να «μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση». Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να «ξεφύγει από το όργανο προέλευσης.

Ο Δρ Mάνγκες Θόρατ, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και Σύμβουλος Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Homerton, λέει ότι οι εξετάσεις και οι σαρώσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν μικροσκοπικούς καρκίνους, επομένως χρησιμοποιούνται προληπτικές θεραπείες όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει καρκίνος.

Όταν ανακάλυψε ότι υπήρχε καρκίνος μετά την εγχείρησή της, εληφθη προφανώς η απόφαση να της χορηγηθεί χημειοθεραπεία για να βεβαιωθεί ότι τυχόν παραμένοντα καρκινικά κύτταρα θα σκοτωθούν. «Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο θεραπευτική μορφή θεραπείας για καρκίνους συμπαγών οργάνων σε πρώιμο στάδιο.

«Ωστόσο, περιστασιακά ορισμένα καρκινικά κύτταρα διαφεύγουν από το όργανο προέλευσής τους και αρχίζουν να κατοικούν σε άλλα όργανα όπως ο πνεύμονας ή το συκώτι. Οι δοκιμές και οι σαρώσεις που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια τέτοια μικροσκοπική εξάπλωση και επομένως για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ίασης, η πιθανή θεραπεία μιας τέτοιας πιθανής εξάπλωσης συχνά πραγματοποιείται ακόμη και μετά την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου στο συμπαγές όργανο προέλευσης.

«Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, χρησιμοποιείται μια σειρά φαρμάκων που μπορούν να φτάσουν σε όλα τα όργανα του σώματος όπου μπορεί να έχει συμβεί τέτοια εξάπλωση. Η χημειοθεραπεία είναι ένας τέτοιος τύπος θεραπείας που χρησιμοποιεί φάρμακα που δρουν ιδιαίτερα σε ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, για παράδειγμα, καρκινικά κύτταρα και σκοτώνουν τέτοια κύτταρα».

Τι λένε ειδικοί για την θεραπεία.

Ο Άντριου Μπεγκς, Ανώτερος Κλινικός Συνεργάτης και Σύμβουλος Παχέος Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, περιγράφει την προληπτική χημειοθεραπεία ως «λίγο σαν να σφουγγαρίζεις ένα πάτωμα με χλωρίνη όταν έχεις ρίξει κάτι πάνω του, η χημειοθεραπεία σκοτώνει τυχόν ασθενή κύτταρα».

«Η ηλικία δεν έχει καμία επίδραση στο ποσοστό επιτυχίας της χημειοθεραπείας εκτός από τις περιπτώσεις που οι καρκίνοι είναι «επιθετικοί» κάτι που είναι πιο συνηθισμένοι στους νέους – σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να δοθεί ένας τύπος χημειοθεραπείας που ονομάζεται ανοσοθεραπεία.

Oι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να «ανεχθούν υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας» καλύτερα, επομένως μπορούν να τους δοθούν ισχυρότερα σχέδια θεραπείας που είναι «πιο πιθανό να σκοτώσουν τυχόν κύτταρα που έχουν απομείνει». Η χημειοθεραπεία «γενικά χορηγείται για από τρεις έως 12 μήνες, ανάλογα με τον τύπο καρκίνου».