f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Αυστρία: Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορα με την Ουγγαρία (vid)

Έως και τους 300 την ημέρα έχουν φθάσει οι αιτούντες άσυλο που καταγράφονται στο Νίκελσντορφ, το μεγαλύτερο συνοριακό πέρασμα από την Ουγγαρία στο αυστριακό κρατίδιο του Μπούργκενλαντ. Σύμφωνα με τις αρχές, η αύξηση παρατηρείται από το καλοκαίρι και αφορά Ινδούς, Μαροκινούς και Τυνήσιους που κάνουν αίτηση, αν και οι πιθανότητές τους είναι λίγες.

Οι ροές είναι αισθητές και στους κατοίκους της αυστριακής κωμόπολης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκέρχαρντ Τσαπφλ, «πολλοί μετανάστες έρχονται αυτή τη στιγμή στο συνοριακό πέρασμα του Νίκελσντορφ, όμως μόνο λίγοι φθάνουν στην πόλη, συνήθως ομαδόν. Είχα άγχος, διότι κάποιοι εξ αυτών συλλαμβάνονταν μπροστά στο σχολείο. Όμως κατά βάση αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επικίνδυνοι. Θέλουν να συλληφθούν, θέλουν να μεταφερθούν, θέλουν να καταγραφούν στο σύστημά μας. Όμως κίνδυνο δεν βλέπω».

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο πού θα καταλύσουν αυτοί οι άνθρωποι. Ο αριθμός των διαθέσιμων κτιρίων είναι ανεπαρκής και η επόμενη λύση είναι οι σκηνές. Στο Σεντ Γκέοργκεν της Άνω Αυστρίας στήθηκαν 17 σκηνές, όπου βρήκαν κατάλυμα πάνω από 100 αιτούντες άσυλο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με αυτό.

«Δεν το περίμενα αυτό. Αν δεν έχουν χώρο, τότε γιατί μας έφεραν εδώ; Δεν καταλαβαίνω, εκεί είχα ένα κρεβάτι, είχα φίλους. Όμως τώρα στη σκηνή κάνει πολύ κρύο το βράδυ, πάρα πολύ κρύο», λέει ο Μαρουάν, ενώ μια κάτοικος σημειώνει: «Στα δικά μου μάτια, δεν είναι καλό οι άνθρωποι να κοιμούνται και να ζουν στις σκηνές. Κάνει κρύο ήδη από το φθινόπωρο και έρχεται χειμώνας. Πιστεύω ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ανθεκτικά κτίρια, διότι βλέπουμε πως πάντα έρχονται πρόσφυγες στην Αυστρία».

Η μικρή πόλη των 4.500 ανθρώπων έχει πλέον και 280 αιτούντες άσυλο. Πώς αντιδρούν οι κάτοικοι;

Ένας εξ αυτών τονίζει πως «βασικά δεν έπρεπε να έρθουν εδώ. Τώρα έρχονται πολλοί από την Ινδία, όπου δεν υπάρχει κάποια κρίση». Μία ηλικιωμένη γυναίκα επισημαίνει πως «παλιά ήταν οικογένειες και προβλήματα δεν υπήρχαν. Ήταν ικανοποιημένοι και ευγνώμονες. Τώρα στον καταυλισμό μένουν αποκλειστικά νέοι άνδρες».

Στη συζήτηση για τις σκηνές παρενέβη και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εξετάζει το σχέδιο εξεύρεσης επιπλέον τοποθεσιών, ενώ υπό σκέψη είναι και η έκταση των κεντρικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας.