f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν ανακοινώνει την πρότασή της – Τι αναφέρεται στο προσχέδιο

H Κομισιόν προσπαθεί να καταλήξει σε λύσεις με τις οποίες θα συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη, με ζητούμενα την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενεργειακή επάρκεια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αναλύει την παρούσα κατάσταση που υφίσταται με την ελληνική πρόταση για «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αύριο Τρίτη (18/10) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική της πρόταση για την ενέργεια. Σύμφωνα με τα σημεία του προσχεδίου τονίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει έναν μηχανισμό περιορισμού των μέγιστων τιμών μέσω TTF, που θα ενεργοποιείται ότι είναι αναγκαίο.

Ο κανονισμός της Επιτροπής αναμένεται να έχει τρία κύρια δομικά στοιχεία:

Ένα νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της αστάθειας στις αγορές παραγώγων.
Μέτρα αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης για αέριο από περιφέρεια ή κράτος μέλος.
Αναλυτικά, καλεί τα κράτη-μέλη για καθορισμό ενός «δυναμικού ορίου» για συναλλαγές στο πλαίσιο του TTF όπου καμία συναλλαγή δε θα μπορούσε να συναφθεί πάνω από αυτό το όριο. Δεύτερον, υπογραμμίζεται η σημασία της κοινής αγοράς με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς να αναφέρει χθές στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl, ότι «θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη, να πούμε ότι το 15% των ποσοτήτων για τις οποίες γίνεται παραγγελία υποχρεωτικά θα αγοράζεται από κοινού, από τις εταιρείες προφανώς που χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο».

Η Επιτροπή εστιάζει επίσης σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι το φυσικό αέριο θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο, ενώ αναφέρεται σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης εντός και μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη, θα προτείνει την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών-μελών έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Προτείνεται παράλληλα, η συνέχιση της συζήτησης με τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, προτείνεται σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση των ενεργειακού τομέα, αλλά και η δημιουργία νέας ομάδας επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και πιθανόν θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

«Δυναμικό πλαφόν»
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, βασικό σημείο, αναφορικά με την πρόταση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της υψηλής αστάθειας στις ενεργειακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κανονισμός προτείνει τη δημιουργία, έως τις 31 Μαρτίου 2023, ενός νέου συμπληρωματικού σημείου αναφοράς τιμών για το LNG, που θα λειτουργεί παράλληλα με το TTF. Tαυτόχρονα, ο κανονισμός προτείνει τη θέσπιση μηχανισμού περιορισμού των τιμών, μέσω του κύριου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου, του TTF, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ακόμη, γίνεται λόγος για δυναμικό όριο της τιμής αλλά σε προσωρινή βάση.

Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη
Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών και δεν φαίνεται το θέμα να «κλείσει» ολοκληρωτικά στη Σύνοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, στις 25 Οκτωβρίου.