f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της «Σύγχρονης Εποχής»

Με μια μεγάλη εκδήλωση και με την παρουσία πλήθους κόσμου στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» γιόρτασαν το απόγευμα της Πέμπτης τα 50 χρόνια της εκδοτικής τους δραστηριότητας

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Μπέλλου, Νίκος Σοφιανός, Θοδωρής Χιώνης. Το παρών έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, όπως και άλλα μέλη της ΚΕ.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και συνεργατών της «Σύγχρονης Εποχής», ανάμεσα τους ο Φώντας Λάδης, η Σεμίνα Διγενή, η Νικολέτα Βλαβιανού, ο Τάκης Βαρελάς, ο Σταύρος Τσακίρης και πολλοί ακόμα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση έκανε η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.

Οι δυο θεματικές ομιλίες της εκδήλωσης έγιναν από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντή της «Σύγχρονης Εποχής».

Ακολούθησαν ομιλίες από τους: Τηλέμαχο Λουγγή, ερευνητή, Δημήτρη Παπαλεωνίδα, πρώην διευθυντή της «Σύγχρονης Εποχής» και πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννη Μηλιό, καθηγητή και συγγραφέα, Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και μεταφράστρια, Αλέξανδρο Χρύση, καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αντώνη Δαβανέλο, συνδικαλιστή της «Ολυμπιακής», Θαλασσιά Αντωνοπούλου, θεατρική συγγραφέα και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, διαβάστηκε δήλωση του καθηγητή και συγγραφέα Γιώργου Ρούση που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους η «Σύγχρονη Εποχή» δώρισε ένα πακέτο με τις εκδόσεις «Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών», «Δημοσθένης Λιγδόπουλος 1898-1920 πρωτοπόρος κομμουνιστής», «Συνέντευξη με τον Μαρξ», όπως επίσης και τις νέες ατζέντες της για τη νέα χρονιά.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, στην ομιλία του με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ και της «Σύγχρονης Εποχής» στη διάδοση και δημιουργική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας», αναφέρθηκε, εξηγώντας τις αιτίες, στο διαχρονικό «μίσος και φόβο της αστικής τάξης απέναντι στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού, της οποίας οι προβλέψεις και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνονται καθημερινά απ’ την ίδια τη ζωή», προσθέτοντας μεταξύ άλλων, ότι «δύο αιώνες μετά, αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται».

«Γι’ αυτό και οι αστικές δυνάμεις πολεμούν με λύσσα ενάντια στη θεωρία που τεκμηριώνει την ανάγκη και τη δυνατότητα της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού» σημείωσε.

«Το ΚΚΕ απ’ την ίδρυσή του, επωμίστηκε το βαρύ καθήκον της μετάφρασης και της διάδοσης του μαρξισμού – λενινισμού στην Ελλάδα, καθώς και της δημιουργικής συμβολής στις σχετικές επεξεργασίες» είπε ο Μ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ σ’ ολόκληρη την πολυτάραχη ιστορική του διαδρομή, δεν σταμάτησε ποτέ την εκδοτική του δραστηριότητα».

Ανέφερε, ότι «ο καθημερινός ιδεολογικός βομβαρδισμός απ’ τα αστικά μέσα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης βοήθησε το Κόμμα να συνειδητοποιήσει βαθύτερα τη σημασία της εύστοχης ιδεολογικής διαπάλης ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να οργανωθεί η εργατική, λαϊκή αντεπίθεση με συνέχεια, διάρκεια, και νικηφόρα προοπτική.».

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο σε δύσκολες συνθήκες, «μετά την νίκη της αντεπανάστασης, όταν επικρατούσε η ηττοπάθεια, η αμηχανία, η οπισθοχώρηση και η συνθηκολόγηση στις γραμμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος» και τόνισε ότι «ξεκινήσαμε μια επίπονη προσπάθεια να μελετήσουμε (κριτικά και αυτοκριτικά) και να διαμορφώσουμε συμπεράσματα για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα. Συμπεράσματα που συνοψίσαμε στο 18ο Συνέδριο και αξιοποιήσαμε για να διαμορφώσουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα του κόμματος».

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ συνεχίζει με επιμονή την ερευνητική του προσπάθεια, με επόμενο βήμα την έκδοση εντός του 2023, της μελέτης για τις αλλαγές στο σοβιετικό Σύνταγμα, ως πρώτο σταθμό της μελέτης για το πολιτικό εποικοδόμημα και τη λειτουργία του κράτους της εργατικής εξουσίας.

«Έχουμε πλέον αποκτήσει την πείρα και τη γνώση μιας ηρωικής διαδρομής που ξεπέρασε τον έναν αιώνα. Παλεύουμε καθημερινά για να εκπληρώσουμε το ρόλο μας ως επαναστατική πρωτοπορία, ως διαλεκτική ενότητα της επαναστατικής θεωρίας και της ανατρεπτικής πολιτικής πράξης. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης, στη δύναμη του λαού να ανοίξει το δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης» είπε ο Μ. Παπαδόπουλος, καλώντας σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ «παντού, στους χώρους δουλειάς, στο κίνημα, στις νέες εκλογικές αναμετρήσεις» και κατέληξε στην ομιλία του:

«Να συμβάλουμε για να έρθουν σε επαφή με το μαρξισμό πολλοί περισσότεροι νέοι και νέες, να κατακτήσουν μαρξιστική μέθοδο στην προσέγγιση του γνωστικού τους αντικειμένου αυτοί που σπουδάζουν κοινωνικές και θετικές επιστήμες.

Να βοηθήσουμε να διαδοθούν και κυρίως να αξιοποιηθούν η ΚΟΜΕΠ και οι εκδόσεις μας, τα βιβλία της Σύγχρονης Εποχής.

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια εκδοτικής προσφοράς της «Σύγχρονης Εποχής» και την ηρωική Ιστορία του Κόμματός μας».

Ο Δ. Ξεκαλάκης στη δική του ομιλία με θέμα: «50 χρόνια συνεχούς εκδοτικής προσφοράς της ‘Σύγχρονης Εποχής’», έκανε μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε σε όλους όσοι υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις το εκδοτικό, και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, με σύνθημα «Η Γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο», συνεχίζουμε με όπλα μας τις εκδόσεις μας, τον «Ριζοσπάστη», την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», τον «Οδηγητή» και το βιβλίο. Επιδιώκουμε να γίνεται η φωνή του κόμματος ακόμη πιο διεισδυτική, να φτάνει πλατιά σε ευρύτερο κομμάτι λαϊκού – εργατικού κόσμου και κυρίως νεολαίας. Με τη σιγουριά ότι τα έντυπά μας, οι εκδόσεις μας αποτελούν ‘όπλο’ των εργαζομένων στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία, θα επιμείνουμε σε πολύμορφες πρωτοβουλίες, που αναβαθμίζουν την προσπάθειά μας στη μορφή, στο περιεχόμενο και τα μέσα που αξιοποιούμε».

«Έχοντας την πεποίθηση ότι η επαναστατική θεωρία και γνώση όταν κατακτάει τις λαϊκές μάζες γίνεται υλική δύναμη για να κινηθεί ο τροχός της Ιστορίας μπροστά, για να αλλάξει ο κόσμος, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η εκδοτική δραστηριότητα της ‘Σύγχρονης Εποχής’ να συνεχίσει να δημιουργεί όλα εκείνα τα ερεθίσματα, τους προβληματισμούς, τις γνώσεις που συμβάλλουν προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποκτούν την ικανότητα να ερμηνεύουν την πραγματικότητα, να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση, για τη σοσιαλιστική προοπτική» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Ξεκαλάκης.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής», στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης η οποία περιλάμβανε τεκμήρια από όλη την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Το κύριο μέρος της έκθεσης ξεκινούσε με την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής» την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967 και ένα απόσπασμα από το Βιβλίο του Γ. Τρικαλινού «Δρόμος μακρύς και δύσκολος». Σε αυτό περιγράφεται η ιστορία της έκδοσης του βιβλίου «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή» που αποτέλεσε την αρχή του Εκδοτικού.

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης αφορούσε εκδόσεις για την τέχνη και τον πολιτισμό, τα υλικά των επιστημονικών συνεδρίων του ΚΚΕ, εκλαϊκευμένες εκδόσεις καθώς και εκδόσεις με τις επεξεργασίες του ΚΚΕ για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τον δρόμο για την ικανοποίηση τους.