f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Γιουτίκας: “Να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής μας από την Κλιματική Αλλαγή”

Ο Κώστας Γιουτίκας απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα με τίτλο «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», αναφερόμενος στην άμυνα απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή.

Αναλυτικά: 

“Κυρίες και Κύριοι

Η Περιφέρεια ξεκίνησε  την προετοιμασία της για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας  των υποδομών στις πόλεις και την ύπαιθρο της Κεντρικής Μακεδονίας, από πολύ νωρίς, όταν ακόμη δεν είχαν εκδηλωθεί οι  συνέπειες  της Κλιματικής Κρίσης, στην Ελλάδα. Και σήμερα έχουμε καταφέρει, όχι μόνο να διαθέτουμε ισχυρά  εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα πολυεπίπεδα  προβλήματα  που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, αλλά και να προγραμματίζουμε, να  υλοποιούμε και να ολοκληρώνουμε  έργα που είναι απαραίτητα  για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή.

Από τον Οκτώβριο του 2017, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θέσαμε  τις βάσεις, καθιστώντας  την Κλιματική Αλλαγή στις κορυφαίες  προτεραιότητες του  στρατηγικού  σχεδιασμού της  Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας. 

Προχωρήσαμε από τις πρώτες  Περιφέρειες  στη χώρα στη σύνταξη  του   Περιφερειακού   Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο αποτελεί το θεμελιακό πυλώνα και τον κατευθυντήριο άξονα των πολιτικών και των δράσεων μας.

Είναι ένα ολοκληρωµένο, και ρεαλιστικό πρόγραµµα, µε εξειδικευµένα µέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ανά περιοχή, ανά Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και ανά παραγωγικό  και επαγγελματικό κλάδο. Περιλαμβάνει εκτιμήσεις  για τις μεταβολές του κλίματος άμεσα και μακροπρόθεσμα στην Κεντρική Μακεδονία, υποδεικνύει τα αποτελεσματικότερα  μέτρα σε ζητήματα, όπως είναι  η αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών τειχών και η  ανύψωση των αναχωμάτων για την προστασία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η  εξοικονόμηση ενέργειας, η ενίσχυση των ενεργειακών αποθεμάτων, η προστασία  της αγροτικής παραγωγής και της βιοποικιλότητας, ενώ συµπληρώνεται από  εξειδικευμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά περίπτωση. 

Είναι η πυξίδα μας στην προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών  συνεπειών της Κλιματικής Μεταβολής.

 

Στο μηχανισμό που έχουμε δημιουργήσει για να καταστήσουμε ανθεκτική την Κεντρική Μακεδονία απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, έχουμε περιλάβει τα τρία τελευταία  χρόνια  και το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης  του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία.

Αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, δηµιουργήσαµε ένα ψηφιακό κόµβο διαρκούς συλλογής  και επεξεργασίας , επίγειων και δορυφορικών δεδοµένων που σχετίζονται µε το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον, µε στόχο τον εντοπισµό περιοχών κατά µήκος της ακτογραµµής µε αυξηµένη τρωτότητα και έντονη διάβρωση. Σε συνεργασία µε το Α.Π.Θ. είµαστε πλέον σε θέση να παρέχουµε στους Δήµους επικαιροποιηµένα στοιχεία για την κατάσταση των ακτών, αλλά και την πιστοποίηση  διαβρωτικών  φαινομένων. Είναι  ένας  πολύτιμος οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό των φαινόμενων διάβρωσης  ειδικά στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές και ένας ουσιαστικός σύμμαχος στο σχεδιασμό και  την υλοποίηση  έργων  αντιμετώπισης  αυτών  των φαινομένων από τους ΟΤΑ, ώστε να  προλάβουμε τετελεσμένα γεγονότα με  οδυνηρές συνέπειες. Σύντομα, τον ψηφιακό  αυτό κόμβο, θα χειρίζεται  εξειδικευμένο τεχνικό  προσωπικό  της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της  αναβάθμισης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο,  των επτά  σταθμών μέτρησης  της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την εγκατάσταση δύο νέων σταθμών στο κτίριο των υπηρεσιών της ΠΚΜ και στην οδό Λαγκαδά, εξασφαλίσαμε εικόνα σε 24ωρη βάση για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα  Θεσσαλονίκης.

Έχουμε  τη δυνατότητα να ελέγχουμε συνεχώς, αλλά και να ενημερώνουμε   τους πολίτες για οποιαδήποτε υπέρβαση των τιμών  των αέριων ρύπων, από οποιαδήποτε αιτία,  όπως  και για επιβαρύνσεις  της ατμόσφαιρας που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή.  Όπως τα επαναλαμβανόμενα και  με μεγαλύτερη συχνότητα  περιστατικά  μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, που όπως είδαμε  τις προηγούμενες  μέρες,  σε άλλες   περιοχές  της χώρας  ήταν  πολύ πιο  έντονα και επικίνδυνα, ειδικά  για ευπαθείς ομάδες  του πληθυσμού. 

‘Όπως γνωρίζετε οι τιμές των καθημερινών μετρήσεων παρουσιάζονται υπό μορφή ημερήσιου δελτίου στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ, ενώ η απεικόνιση τους είναι δυνατή  και σε κινητές τηλεφωνικές  συσκευές (smartphones).

Κυρίες  και Κύριοι 

Οι προσπάθειες μας  για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Κεντρικής Μακεδονίας απέναντι στην Κλιματική Κρίση, ξεκίνησαν νωρίς και είναι  διαρκείς.

«Πατώντας» πάνω στους τρεις βασικούς πυλώνες που σας ανέφερα, το Περιφερειακό  Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης  του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία και το αναβαθμισμένο δίκτυο παρακολούθησης  της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, έχουμε ξεκινήσει τώρα την περαιτέρω διεύρυνση του επιχειρησιακού μηχανισμού, με στόχο την οργανωμένη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των κλιματικών μεταβολών σε όλη την επικράτεια  της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η  μόνιμη εγκατάσταση εκατοντάδων αισθητήρων, μετεωρολογικών σταθμών και τηλεμετρικών συστημάτων σε δημόσια κτίρια και πάρκα, σε γέφυρες,  ποταμούς,  χειμάρους, λιμενοβραχίονες, ακόμη και σε υποδομές βιολογικών καθαρισμών, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να εξασφαλίσουμε συνεχή 24ωρη παρακολούθηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών δεικτών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της συστηματικής καταγραφής των διακυμάνσεων των τιμών σε υδάτινους πόρους και στην ατμόσφαιρα.

Πρέπει να σας πω ότι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο το οποίο δημιουργούμε,περιγράφεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και το κάνουμε πραγματικότητα. Με τον διαρκή έλεγχο των παραμέτρων:

*Επιτυγχάνουμε την άμεση επέμβαση σε περιστατικά περιβαλλοντικής ρύπανσης και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα.

*Η αξιοποίηση του συνόλου των ψηφιακών  δεδομένων και της γεωχωρικής απεικόνισής τους, είναι πολύτιμη στην Πολιτική Προστασία και τους Δήμους.

*Η αποτύπωση της πληρέστερης εικόνας που είχαμε ποτέ, είναι αποφασιστικής σημασίας για το σχεδιασμό και  την κατασκευή έργων με σύγχρονες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, την αξιολόγηση και την επαναξιολόγηση πολιτικών και δράσεων.

*Τα δεδομένα του  συστηματικού ελέγχου που για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση δημιουργούμε στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, θα είναι διαθέσιμα στο σύνολο των ενδιαφερόμενων  φορέων.

 

Κυρίες και Κύριοι

Είναι  σαφές ότι δεν  μπορούμε να αποτρέψουμε τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης. Ούτε και να αναχαιτίσουμε την καταστροφική της μανία. Κανείς  δεν το κατάφερε παγκοσμίως.  Μπορούμε όμως να περιορίσουμε το εύρος των  επιπτώσεων της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της Κεντρικής Μακεδονίας.  

 Και η Περιφέρεια, αποδεικνύει με τον πολυμέτωπο σχεδιασμό της ότι οργανώνει  μεθοδικά  το βιώσιμο μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας”.