f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Κωνσταντίνος Γιουτίκας: Ο απολογισμός των πεπραγμένων για το 2022

Ο Αντιπεριφειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων για τα έργα που έκανε το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας μέσα στο 2022.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΓΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Η μεθοδική προετοιμασία της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και το αξιόλογο επίπεδο μελετητικής επάρκειας, έβαλε τις βάσεις το 2022, για την ίδρυση του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου στην Κεντρική Μακεδονία!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι παραγωγικών και οικονομικών φορέων, συνυπέγραψαν το αίτημα έκδοσης ΚΥΑ προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τον χαρακτηρισμό της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Καλοχωρίου, της μεγαλύτερης στη χώρα,σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Πρόκειται για συνολική έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, παράγουν περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, η γεωγραφική της ανάπτυξη, είναι σε στρατηγική θέση σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους συνδυασμένους κόμβους μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στις 874 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ΑΒΣ Καλοχωρίου, δημιουργούμε το ζωτικό χώρο για την εγκατάσταση νέων επιχειρηματικών μονάδων και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για ένα νέο πόλο οικονομικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, με εθνικό και διευρωπαϊκό αντίκτυπο.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ 29 ΑΤΥΠΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

Σε ό, τι αφορά στις υπόλοιπες 29 Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις που είναι διάσπαρτες (μεγαλύτερες και μικρότερες), σε έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του νομού Πιερίας, είναι σε εξέλιξη μελέτη που προκήρυξε η ΠΚΜ, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξυγίανσης και οργάνωσης τους.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για τη χωροταξική οργάνωση των υπόλοιπων 29 ΑΒΣ που εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της μελέτης γίνεται η πλήρης χαρτογράφηση τους και η αξιολόγηση τους, από όπου θα αναδειχθούν οι περιοχές ΑΒΣ που ενδείκνυται να εξυγιανθούν κατά προτεραιότητα, ενώ θα εκπονηθεί το Σχέδιο Δράσης για την χωροταξική αναδιοργάνωση και αναμόρφωσή τους. Ακόμη, επιδιώκεται η ίδρυση και κατασκευή, οργανωμένων χώρων ΕΠΕ για την υποδοχή μεταποιητικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά προτεραιότητα στις περιοχές ΑΒΣ που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες και αναμένεται να εκδηλωθεί η μεγαλύτερη ζήτηση.

Ήδη «ανάψαμε πράσινο» για την αναβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. Πετριάς, του Δήμου Σκύδρας, σε Επιχειρηματικό Πάρκο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΙΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης σε έκταση ΒΙΠΕ σε όλη τη χώρα, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπη, ανθούσα θερμοκοιτίδα βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και έδρα ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών εντός της Βιομηχανικής Ζώνης, όπως και για την επαναλειτουργία των κενών βιομηχανικών κτιριακών κελυφών εντός των ΒΙ.ΠΕ στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, δημιουργούμε το υπόβαθρο για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προχωρούμε όμως και σε νέες υποδομές που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα της όπως είναι η νέα είσοδος στο ύψος της Γ΄Ζώνης. Πρόκειται για το συνδετήριο άξονα της ΒΙΠΕΘ – που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-, με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Ένα έργο που θα διευκολύνει τα μέγιστα τη μεταφορική δραστηριότητα από και προς τη ΒΙΠΕ, ενώ θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση γενικά στο διακομετακομιστικό εμπόριο.

LOGISTICS

Οι στρατηγικές μας επιλογές δικαιώνονται. Οι πιέσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ενεργοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα logistics «άνοιξαν δρόμους» ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία τετραετία έχουμε εκρηκτική ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο για το 2019, οι εγκατεστημένες στη Θεσσαλονίκης εταιρίες Logistics προσέφεραν το 28,1% των συνολικών ν.θ.ε. της χώρας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Η πανδημία του κορονοϊού, συνέβαλε προωθητικά για την επέκταση των δραστηριοτήτων αποθήκευσης – διανομής προϊόντων.

Η ταχύτητα των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην προώθηση των προβλεπόμενων διαδικασιών συνέβαλλε καθοριστικά, ώστε αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργούν 319 Κέντρα Logistics. Τα 77 από αυτά έχουν εγκαταστάσεις στους γύρω νομούς. 242 Κέντρα Logistics έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, με το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο να επικεντρώνεται χωροταξικά στη δυτική πλευρά της.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον απολογισμό ΕΔΩ.