f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Μάνος Κούλας: “Όραμα για την πόλη μου, την Θεσσαλονίκη”

Το Googlareis.gr σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προσπαθεί να παρουσιάσει τις θέσεις όλων των κομμάτων και ειδικά των πολιτικών-υποψήφιων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. 

Στο πλαίσιο αυτό o Μάνος Κούλας, υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με την Εθνική Δημιουργία. τοποθετήθηκε λίγες μέρες πριν την 21η Μαΐου και τις κάλπες. 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική. Ιδιαίτερα σε μία νεαρή ηλικία? 

“Η πολιτική ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα μου, ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια, και μετέπειτα κατά την νεότερη ενήλικη ζωή μου, και ακριβώς λόγω των σπουδών μου, θεωρώ πως είναι καθήκον μου, και καθήκον κάθε νέου ανθρώπου, να ασχολείται με την πολιτική, προκειμένου να είναι ενεργός πολίτης, και μέρος μίας ανεπτυγμένης και σύγχρονης Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση φυσικά δεν αφορά το ζήτημα την «κομματική» διάσταση της πολιτικής, αλλά γενικότερα την ικανότητα αντίληψης των πολιτικών δρώμενων, και της πολιτικής ζωής του τόπου, ούτως ώστε κατά την προσέλευση στην κάλπη, η απόφασή του να είναι τέτοια, που κατά τον ίδιο θα βελτιώσει την καθημερινότητά του”.

Πως επιλέξατε την Εθνική Δημιουργία? Θεωρείτε πως οι θέσεις του κόμματος ταυτίζονται πλήρως με τις απόψεις σας ή υπήρχε άλλος λόγος που επιλέξατε να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο κόμμα; 

“Ως προς την Εθνική Δημιουργία και το πολιτικό της πρόγραμμα, το κεντρικό σύνθημα που χρησιμοποιούμε εξ αρχής για να περιγράψουμε αυτά που λέμε είναι πως πρόκειται για το «κόμμα της κοινής λογικής», κάτι που έχω μάθει να υπηρετώ σε όλη μου την ζωή, ανεξαρτήτως συνθηκών ή απόψεων των συνομιλητών και των οικείων μου. Οι θέσεις του κόμματος, ιδιαίτερα στους τομείς της Οικονομίας, της Ανάπτυξης και της Ασφάλειας, είναι θέσεις με τις οποίες ταυτίζομαι απόλυτα, τόσο ως ερευνητής, όσο και ως νέος άνθρωπος, καθώς θεωρώ πως οι θέσεις του κόμματος δεν αφορούν κενές υποσχέσεις για δωρεάν χρήμα και εύκολα επιδόματα, αλλά αφορούν στην απόδοση και την ανάπτυξη βασικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν το επιχειρείν, και την ικανότητα των νέων ανθρώπων να βελτιώνονται και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις”.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, κατεβαίνετε έχοντας απέναντί σας «Βαριά Χαρτιά» της πολιτικής όπως ο Πρωθυπουργός, και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, γιατί κανείς να επιλέξει εσάς έναντι δοκιμασμένων και μεγάλων ονομάτων της πολιτικής; 

“Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αλλά θα κάνω το καλύτερο δυνατόν για να ανταποκριθώ. Πρώτον, το γεγονός πως κατεβαίνεις για να παίξεις με έναν δύσκολο αντίπαλο δεν είναι λόγος για να μείνεις στα αποδυτήρια και να αποδεχθείς αμαχητί την ήττα σου, βγαίνεις στο γήπεδο και λες εγώ είμαι αυτός που θα στο κάνω δύσκολο να κερδίσεις, και κατεβαίνεις με την ψυχολογία του νικητή. Δεύτερον, ο κόσμος πλέον έχει αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό πως το «όνομα» στην πολιτική, δεν συνεπάγεται «ορθή πολιτική», ή καν κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο κόσμος. Πράγματι στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έχω ως αντιπάλους μου τόσο τον κο. Μητσοτάκη, όσο και τον κο. Ανδρουλάκη, όπως και πολλούς άλλους υποψήφιους βουλευτές άλλων κομμάτων, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με πολυετή εκλογική εμπειρία, και ενδεχομένως διαθέτουν πόρους τους οποίους δεν διαθέτω εγώ ο ίδιος, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούν οι πολίτες είναι το εξής: είναι αυτοί οι άνθρωποι επαρκώς ενημερωμένοι για τα προβλήματά τους; Είναι αυτοί οι άνθρωποι ικανοί να τα αντιμετωπίσουν; Ή πρόκειται να βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές;

Το έχω αναφέρει πολλές φορές και σε συνεντεύξεις που έχω δώσει, και σε προσωπικό επίπεδο, όπου φυσικά έχει ζητηθεί η γνώμη μου, πως η Θεσσαλονίκη έπρεπε, και πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην οικονομική και στην πολιτιστική ζωή του τόπου, και να πάψει να εξαρτάται από τις αποφάσεις και τις πολιτικές του κέντρου. Δυστυχώς κανένας από τους πολιτικούς στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει επιτύχει όχι να επιτύχει τους παραπάνω στόχους, αλλά να τους θέσει ως προτεραιότητα για την έναρξη της διαδικασίας επίτευξης. Ίσως έχει έρθει ο καιρός για μία αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, μακριά από τις «στανταρ επιλογές» του παρελθόντος”.

Ως νέος άνθρωπος, έχετε βρεθεί αντιμέτωπος με την ανεργία και την υποαπασχόληση, τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και μετέπειτα. Με βάση την εμπειρία σας, ποιες προτάσεις έχετε να θέσετε για την οικονομία και την τόνωση της απασχόλησης, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα. 

“Όπως είπατε έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την μάστιγα της ανεργίας, η οποία ιδιαίτερα στην Ελλάδα ενέχει και διάφορους χαρακτήρες καθώς οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ανεργία η οποία δεν υφίστανται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήτοι να επιλέξουν είτε να κάνουν μία δουλειά η οποία είναι κατώτερη των προσόντων τους, είτε να βρεθούν σε μία θέση δημοσίου η οποία δεν θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν ως άνθρωποι, είτε θα βρεθούν εντελώς άνεργοι και να πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα προκειμένου να επιτύχουν τα όνειρά τους. Προσωπικά με εκφράζουν πλήρως οι θέσεις της Εθνικής Δημιουργίας, στον συγκεκριμένο τομέα, όπου έχουμε πει πολλές φορές πως η αντιμετώπιση της ανεργίας στην χώρα μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή τριών βασικών και απλών μέτρων: 

  • Πρώτον, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην χώρα γενικότερα, και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγιές και αποδοτικό επενδυτικό περιβάλλον, ούτως ώστε οι ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 
  • Δεύτερον βελτίωση της σύνδεσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της αγοράς εργασίας. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2023, τα ελληνικά πανεπιστήμια να στοχοποιούνται κάθε φορά που αναπτύσσουν συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στην πορεία μπορούν να απορροφήσουν μέρος των αποφοίτων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κάτι που υφίσταται ως πρακτική παγκοσμίως. 
  • Τρίτον, αναβάθμιση της εκπαίδευσης από τις πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες μέχρι και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Για την ίδια την Θεσσαλονίκη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτινάξουμε την νοοτροπία της φραπεδούπολης, όπου επικρατεί η νοοτροπία του «Έλα μωρέ δεν βαριέσαι αν δεν μπω δημόσιο θα φύγω». Πρόκειται για νοοτροπία την οποία κληρονομήσαμε, χάριν στις πελατειακές σχέσεις των μεγάλων κομμάτων εξουσίας από την μεταπολίτευση και μετά, και μας κρατά δέσμιους σε μία κατάσταση όπου από την μία υπάρχουν δουλειές, υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος και «καριέρα». Αυτό είναι κάτι που δεν επιτυγχάνεται μόνο με την εφαρμογή πολιτικών, αλλά απαιτεί και κάθε ένας από εμάς να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί τι κάνει ο ίδιος, για να αλλάξει ο ίδιος αυτή την νοοτροπία”.

Ένα από τα μείζονα ζητήματα πολιτικής, αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων, τι ακριβώς προτείνει η Εθνική Δημιουργία για το ζήτημα, και φυσικά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; 

“Η Εθνική Δημιουργία είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει προτείνει σαφές και κοστολογημένο φορολογικό πρόγραμμα. Έχουμε αναφέρει ρητά πως η φορολογική μας πολιτική θα κινείται σε δύο άξονες, την οριζόντια φορολόγηση (Flat Tax 15%) φυσικών και νομικών προσώπων, σε ποσοστό 15% με όλα τα έξοδα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, είτε αυτά πρόκειται για εταιρικές δαπάνες είτε πρόκειται για ατομικά έξοδα. Το δεύτερο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία αφενός θα μειωθεί λόγω της εφαρμογής του παραπάνω φορολογικού πλαισίου, καθώς από τις επιχειρήσεις μέχρι και τους ίδιους τους πολίτες όλοι θα έχουν κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις, αφετέρου με την αυστηροποίηση του πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ποινών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ακολουθώντας τον κανόνα των τριών, δηλαδή στην πρώτη παράβαση προειδοποίηση από τις αρχές, στην δεύτερη ένα υψηλό πρόστιμο, και στην τρίτη φυλάκιση. Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, προτείνουμε την μείωση του ΦΠΑ στο 15% σε όλα τα προϊόντα, και 9% στα είδη πρώτης ανάγκης”.

Στον τομέα της ασφάλειας τώρα, η Εθνική Δημιουργία έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του φράχτη στον Έβρο, κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, και υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα, έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτές τις θέσεις, με έμφαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης; 

“Στο θέμα του μεταναστευτικού τόσο ως κόμμα, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε εκφράσει απολύτως ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία εισβολή σε αυτή τη χώρα, με ηθικό αυτουργό τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας να έρθουν και να δρουν ανενόχλητα σε αυτή τη χώρα, χωρίς να τα αγγίζει κανένας και χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποιόν τους. Πρόσφατα έκανα ο ίδιος μία αυτοψία την οποία και ανάρτησα στα social media όπου στην πλατεία Αριστοτέλους, λίγα μόλις μέτρα από το Α.Τ. Λευκού Πύργου, λαθρομετανάστες οι οποίοι μπήκαν σε αυτή τη χώρα παρανόμως, πουλούσαν τσιγάρα και ναρκωτικά στους περαστικούς, ενώ μόλις είδαν δύο αστυνομικούς του τμήματος να πλησιάζουν μπήκαν στο Καπάνι και εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι κάτι το εντελώς ανεπίτρεπτο για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, πόσο μάλλον για μία χώρα η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο απέδειξαν πως μία συντονισμένη εφαρμογή του ήδη ιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών, μπορεί να λειτουργήσει, και με βάση αυτό λέω πως ΝΑΙ είναι απαραίτητος ο φράχτης στον Έβρο, ΝΑΙ είναι απαραίτητη η αύξηση της φύλαξης των συνόρων και με την συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού, και ΟΧΙ δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των ανοιχτών συνόρων και στο αφήγημα του καημού και του πόνου αυτών των ανθρώπων, καθότι οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται νόμιμα στην χώρα έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, και παράλληλα ένας πραγματικός πρόσφυγας δεν πάει σε μία ξένη χώρα να τα σπάει και να παρανομεί, αλλά σέβεται τους νόμους και τα ήθη της χώρας, μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει στην δική του και να ανοικοδομήσει την ζωή του. 

Θα πρέπει επομένως να ασκήσουμε περαιτέρω πίεση στην Τουρκία να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως μέσω των διπλωματικών και των ευρωπαϊκών οδών, προκειμένου να επιτευχθεί μία ολιστική επίλυση του ζητήματος του μεταναστευτικού, αντί να τους δίνουμε ένα ακόμα «χαρτί» να ασκούν πίεση σε εμάς κάθε φορά που δεν τους αρέσει κάποια δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου”.

Είστε υποψήφιος διδάκτορας στο εξωτερικό, επομένως διαθέτετε εμπειρία ως προς την λειτουργία των ξένων ιδρυμάτων, πείτε μου παρακαλώ ποια η θέση σας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. 

“Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα, και πολλοί άνθρωποι υποθέτουν άμεσα ότι είμαστε υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Δεν είμαστε σε κανένα βαθμό, όχι γιατί θεωρούμε πως δεν είναι απαραίτητη, αλλά γιατί θεωρούμε πως είναι ντροπή για ένα σύγχρονο κράτος να μην μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει κέντρα ανομίας εδώ και πολλές δεκαετίες, λόγω μίας γενικευμένης προσπάθειας συγκάλυψης των συμπεριφορών συγκεκριμένων (συνήθως ακροαριστερών) ομάδων, όπου αν μιλούσες εναντίων τους, ή ενάντια στην όλη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, κατευθείαν σου κολλάνε την ταμπέλα του φασίστα, και έπειτα βρίσκεσαι στα χέρια σου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, όπου έκλεισαν τον πρύτανη στο γραφείο του και τον κατέγραφαν με ταμπέλα γύρω από το λαιμό του, και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα βανδαλίζουν το γραφείο του υπεύθυνου καθηγητή για το πρόγραμμα μη – επανδρωμένων ΑΡΧΥΤΑΣ.

Ως κόμμα λέμε με τον πιο απλό τρόπο, στα πανεπιστήμια, όπως και σε όλη την ελληνική επικράτεια, όταν παρατηρείται και καταγγέλλεται εγκληματική ενέργεια και συμπεριφορά, να παρεμβαίνει η Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να αναμένει άδεια, πρόσκληση, καφέ ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν, σκηνές όπως για παράδειγμα κατά την ανάληψη των καθηκόντων της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι εν λόγω αστυνομικοί μπήκαν στα πανεπιστήμια, στα πόστα τους, συνοδεία και υπό την προστασία της ΕΛ.ΑΣ.. Πρόκειται για εικόνες σουρεαλιστικές και ανεπίτρεπτες”.

Δεν μπορώ παρά μόνο να σημειώσω πως προκάλεσαν εντύπωση, οι δηλώσεις σας για την ομάδα σας, δηλαδή τον Άρη, ποιος ο λόγος που σταθήκατε τόσο πολύ σε αυτό το θέμα; 

“Θεωρώ, και θεωρούσα ανέκαθεν, πως στην πολιτική λείπει η αυθεντικότητα, δηλαδή οι υποψήφιοι οι οποίοι βγαίνουν δημοσίως και ζητούν από τους πολίτες να τους ψηφίσουν, και να τους επιτρέψουν να τους υπηρετήσουν ως πολιτικοί τους εκπρόσωποι, βγαίνουν και προβάλουν ένα προσωπείο, μία νέα ταυτότητα λες και πιο πριν δεν ήταν οι ίδιοι πολίτες με πάθη, προτιμήσεις και απόψεις, πέραν αυτών που εκφράζει το κόμμα τους. Προσωπικά είμαι γέννημα θρέμμα Άρης, από μικρός πήγαινα στο γήπεδο, έχω γελάσει, έχω κλάψει, έχω βρίσει και έχω ξελαρυγγιαστεί για αυτή την ομάδα. Δεν πρόκειται να κρύψω αυτό που είμαι και δεν πρόκειται να προβώ σε γελοιότητες που βλέπω άλλους πολιτευτές να κάνουν, όπως για παράδειγμα να το παίζουν φυσικοθεραπευτές όλων των ομάδων της πόλης, προκειμένου να προσελκύσουν ψήφους.

Αυτό που έχω να πω είναι πως παρά το γεγονός πως στην ιδιωτική μου ζωή είμαι Άρης, θυμάμαι ως μαθητής να βλέπω την πόλη μας να εκπροσωπείτε στην SuperLeague από 4 ομάδες, και αυτό επιθυμώ να δώ και στο μέλλον. Σαν υποψήφιος πολιτικός δε, φιλοδοξώ να εκπροσωπώ όλους τους πολίτες της περιφέρειάς μου, της πόλης μου, και της χώρας γενικότερα, χωρίς να έχει καμία σημασία η προτίμηση στην ομάδα, ειδικά μπροστά στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες, καθότι δεν θυμάμαι σε καμία περίπτωση να βγήκε κάποιο κόμμα και να έδωσε φοροαπαλλαγή στους Αρειανούς ή στους ΠΑΟΚτσήδες. Όλους με τον ίδιο τρόπο μας φορολογούν, όλοι τους ίδιους προβληματισμούς έχουμε, και όλοι θέλουμε την ίδια αλλαγή στην ζωή μας”.

Και τέλος, πως θα θέλατε να δείτε την πόλη της Θεσσαλονίκης; Πως φαντάζεστε να είναι η πόλη σε διάστημα, ας πούμε, 4 ετών που θα έληγε μία υποθετική βουλευτική σας θητεία; 

“Αυτό που θα ήθελα να δω είναι μία Θεσσαλονίκη εξωστρεφής και πρωταγωνίστρια στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Μία Θεσσαλονίκη η οποία δεν αναλώνεται σε ανόητους και τεχνητούς διχασμούς, τους οποίους έχει αφήσει παρακαταθήκη το υπάρχων πολιτικό σύστημα. Η Θεσσαλονίκη έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τις προοπτικές, έχει τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα, και έχει μέρος των απαραίτητων υποδομών μπορεί επομένως να πρωταγωνιστήσει σε πολλά πράγματα, και ιδίως σε μία γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων”.