f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Θεοδωρικάκος: «Αυστηροποιούμε το πλαίσιο των αδειών για ισοβίτες, δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες»

Στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, ο οποίος εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υπουργός τόνισε πως το κοινό περί δικαίου αίσθημα ικανοποιείται από την αυστηροποίηση του πλαισίου αδειών κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, όσων δηλαδή διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα, δολοφόνων, εμπόρων ναρκωτικών, παιδοβιαστών και τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, το σωφρονιστικό σύστημα εκσυγχρονίζεται με ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο διασφαλίζει την ισότητα στα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων.

Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως είπε ασχολείται μόνο με τις εκλογές και αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μείωση της εγκληματικότητας κατά 25%, τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε. στον Έβρο, αλλά και για επιχειρήσεις με ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των πολιτών όπως η σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών στην φοιτητική εστία στου Ζωγράφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει αλλεργία με την Ελληνική Αστυνομία και το εθνόσημο, τόνισε ο Υπουργός, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί αναλυτικά την ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναμφίβολα η σωφρονιστική πολιτική αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε σύγχρονου Κράτους Δικαίου. Βασικός στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας μας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της σωφρονιστικής πολιτικής σε όφελος των ίδιων των κρατουμένων, των οικογενειών τους αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι για να έρθουμε εδώ κάναμε μία πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση, παραγωγική συζήτηση με τους φορείς, με τα κόμματα, με πολίτες που ενδιαφέρονται γύρω από το θέμα που συζητάμε σήμερα, και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού με ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο διασφαλίζει την ισότητα στα δικαιώματα και στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων, την απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης, την προστασία των αδύναμων κρατουμένων, την προστασία της ανηλικότητας και της μητρότητας των κρατουμένων γυναικών, την επικοινωνία των κρατουμένων με το κοινωνικό τους περιβάλλον με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και την αναβάθμιση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής.

Το βασικότερο, το οποίο δικαίως απαιτείτο και έπρεπε η πατρίδα μας να το έχει λύσει, το λύνουμε με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο. Προχωρούμε στη θέσπιση του ενδίκου βοηθήματος για την προβολή, την εξέταση, την επανόρθωση από την αρμόδια Αρχή των παραπόνων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Ολοκληρώνουμε έτσι την εναρμόνιση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δίνεται η δυνατότητα ο κατάδικος να παρίσταται στη δίκη με απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου, ενδυναμώνεται η ρύθμιση πολύ σημαντικά καθώς σε αυτή ενσωματώσαμε μια σειρά από προτάσεις που έγιναν στη διάρκεια των συζητήσεων στην επιτροπή και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 που θεσμοθετείται αυτό το νέο ειδικό ένδικο βοήθημα για τις συνθήκες κράτησης συμπεριλάβαμε ως κριτήριο μη τήρησης των κανόνων διαβίωσης των κρατουμένων και κάθε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αντικαθιστώντας τη φράση «κάθε δυσμενής επίδραση στην κατάσταση της σωματικής ή ψυχικής υγείας», επεκτείναμε την ενεργητική νομιμοποίηση για την άσκηση του ένδικου βοηθήματος και σε πρώην κρατουμένους σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την αποφυλάκισή τους, προβλέψαμε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ένδικου μέσου και στις περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων διαβίωσης, όπως είπα νωρίτερα, στα αστυνομικά κρατητήρια, συντμήσαμε τον χρόνο έκδοσης απόφασης από τις 40 ημέρες που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο στις 30 ημέρες από την άσκηση της προσφυγής.

Θεσπίσαμε την περαιτέρω δυνατότητα του δικαστηρίου αν διαπιστώσει παραβίαση κανόνων να επιδικάσει ευεργετικό υπολογισμό τριών ημερών ανά 30 ημέρες κράτησης υπό δυσμενείς συνθήκες και προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε ερμηνευτική δυσχέρεια αφαιρέσαμε το εδάφιο περί απαγόρευσης μεταγωγής του κρατούμενου που σε κάθε περίπτωση αφορούσε μόνο τη μεταγωγή στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, όπως επίσης και τη δυνατότητα του δικαστηρίου να διατάξει μεταφορά στο νοσοκομείο των φυλακών ή σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η μεταφορά προς περίθαλψη και θεραπεία είναι αυτονόητη υποχρέωση των σωφρονιστικών οργάνων, καθώς και του επόπτη δικαστικού λειτουργού.

Τέλος, προβλέψαμε ρητά τόσο την υποχρέωση των εμπλεκομένων αρχών για την ταχεία διαβίβαση της προσφυγής στο δικαστήριο εκτέλεσης εντός προθεσμίας επτά ημερών αντί δεκαπέντε ημερών που ανέφερε αρχικά το νομοσχέδιο, όσο και την αμελλητί εκτέλεση του διατακτικού της δικαστικής απόφασης επί του ένδικου μέσου.

Συνεπώς, σε ό,τι αφορά αυτό, το οποίο είναι η κρίσιμη μεταβολή που περιλαμβάνει αυτός ο σωφρονιστικός κώδικας και με την οποία ανταποκρινόμαστε πλήρως σε όσα έχουν απαιτηθεί από την Ελλάδα και επαναλαμβάνω τα θεωρώ αυτονόητα, λογικά και εγγυητικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν οι κρατούμενοι, είμαστε απολύτως εντάξει.

Επαναπροσδιορίζουμε το κατώτατο όριο ηλικίας των νεαρών κρατουμένων από το 13ο στο 15ο έτος και την κράτησή τους χωρίς επικοινωνία με τα συγκροτήματα κράτησης ενηλίκων. Διασφαλίζουμε την διαβίωση κρατούμενων μητέρων με παιδιά μέχρι τριών ετών σε χωριστό ειδικό χώρο ή τμήμα του σωφρονιστικού καταστήματος, καθώς προχωρούμε στην ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.

Προχωρούμε στην διαμόρφωση του τόπου και του τρόπου επικοινωνίας του κρατουμένου με την επίσκεψη ανηλίκων τέκνων ηλικίας μέχρι έντεκα ετών με τη συνοδεία της μητέρας ή του πατέρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προβλέψουμε γιατί έχουμε αναφορά συνοδεία της μητέρας ενώ μπορεί να είναι συνοδεία του πατέρα αν είναι η μητέρα η κρατούμενη.

Προχωρούμε στην ίδρυση ψυχιατρικού και νοσοκομειακού τμήματος για τις γυναίκες κρατούμενες, παρέχουμε τη δυνατότητα στους κρατούμενους να εξετάζονται ή να παρακολουθούνται από ιατρό της επιλογής τους με δική τους δαπάνη, προβλέπουμε τη στελέχωση των καταστημάτων με επαρκή αριθμό μαγείρων».