f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Διεθνής Έκθεση Mail Art με συμμετοχή και της εμπόλεμης Ουκρανίας

Με διακόσια εικαστικά έργα καλλιτεχνών απ΄ όλο τον κόσμο και το Μουσείο «Βεριζίτσα», στο χωριό Άνω Σιροβάτκα της εμπόλεμης Ουκρανίας, ξεκίνησε η 1η Διεθνής Έκθεση Mail Art, με θέμα “ Ξεριζωμός- Uprootingart22”. Στην έκθεση “Ξεριζωμός”, που αφιερώνεται στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και πραγματοποιείται στο θέατρο “ Μίκης Θεοδωράκης”, υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν καλλιτέχνες κάθε ηλικίας απ΄ όλο τον κόσμο. Στέλνουν τα έργα τους (μικρότερα από μέγεθος σελίδας Α4) μέσω ταχυδρομείου. Συνολικά ογδόντα καλλιτέχνες και δημιουργοί από 12 χώρες, καθώς και ισάριθμα παιδιά από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη Θεσσαλονίκη έφρασαν έργα των καλλιτεχνών και από Αργεντινή, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Τουρκία και Ουγγαρία. Είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ζωγραφικά, χαρακτικά, digital, κολάζ, patchwork, μικτής τεχνικής, ακουαρέλες, ελαιογραφίες και έργα με πολύχρωμα μολύβια και κάρβουνο.

Η Ιδέα, η διοργάνωση και η επιμέλεια του πρότζεκτ και της έκθεσης ανήκουν στη ζωγράφο, Σοφία Αμπερίδου. “ Την ιδέα την είχα εδώ και πέντε χρόνια, αλλά πώς τα έφερε η μοίρα. Η πραγματοποίηση του πρότζεκτ συνέπεσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το νέο ξεριζωμό”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αμπερίδου, που ανήκει στην τρίτη γενιά προσφύγων. “Ξεκίνησα από της πραγματικές ιστορίες των παππούδων μου, του πονεμένου ποντιακού λαού, μου έδωσαν τροφή στη σκέψη μου και ώθησαν την ψυχή μου να λυτρωθεί από τους εφιάλτες που σιωπηλά βασάνιζαν τους δικούς μου ανθρώπους που ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα αφήνοντας τα πάντα στο χωριό τους στην Κερασούντα”, προσθέτει.

Όπως εξήγησε  η αντιδήμαρχος πολιτισμού Κορδελιού – Ευόσμου, Αθηνά Παμπουκίδου, στα εγκαίνια της έκθεσης “μέσα από ρεαλιστικά και συμβολικά έργα παραθέτονται προσφυγικές μνήμες, οι κουλτούρες και οι ιδιαιτερότητες λαών, εκφράζονται συναισθήματα και ερωτηματικά που γεννά ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η θλίψη και ο πόνος της απώλειας και τέλος μηνύματα ειρήνης και αγάπης για την ανθρωπότητα”.

Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από την τρισχιλιόχρονη ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη βίαιη διακοπή της εκεί παρουσίας τους. Θέματα έμπνευσης και δημιουργίας αποτέλεσαν, επίσης, ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά και το σημερινό διωγμό των Ουκρανών και Ελλήνων της Ουκρανίας, της Μαριούπολης – το κέντρο του ουκρανικού ελληνισμού.

“Στην αρχή του πρότζεκτ δεν υπήρχε καν στις σκέψεις μας ότι θα ξεσπούσε ένας πόλεμος στην Ευρώπη, και όταν ξεκίνησε, οι καλλιτέχνες αποτύπωσαν τη φρίκη του νέου ξεριζωμού στην Ουκρανία. Αυτή την στιγμή ο κόσμος γέμισε ξανά πρόσφυγες, μετανάστες, ανθρώπους που χάνουν το βιός και την πατρίδα τους”, λέει η Σοφία Αμπερίδου και συνεχίζει: “Από τα πιο σημαντικά και συγκινητικά εκθέματα της έκθεσης είναι οι κάρτες με κοσμήματα εποχής, που στάλθηκε από το Μουσείο «Βεριζίτσα», στο χωριό Άνω Σιροβάτκα της Ουκρανίας. Είναι σαν να μας λένε σώστε τον πολιτισμό μας. Σώστε την ανθρωπότητα. Έτσι, με τη συγκυρία του σημερινού πολέμου και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, διαπιστώνεις πως ο πόλεμος είναι ένας ζωντανός εφιάλτης”.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου 2022, ενώ τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκθέσεις γι΄ αυτό θσ υπάρξει συνεχόμενη ροή παραλαβής έργων, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022.