f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Σε σχολεία της Καλαμαριάς η “γιαγιά Καλλιόπη”

Στο 11ο νηπιαγωγείο και το 11ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς θα βρίσκεται αύριο η «γιαγιά Καλλιόπη» από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας που ταξίδεψε από εκεί ως εδώ, με το μικρό της βαλιτσάκι όπου έκλεισε τα αγαπημένα πράγματά της, τα παιχνίδια της. Η γιαγιά θα δείξει στα παιδιά το τόπι της, που ήταν φτιαγμένο από ύφασμα, κομμάτια από μαλακά πανιά που με βελόνα και κλωστή έπαιρναν σφαιρικό σχήμα και μετατρέπονταν σε μπάλα. Από τη βαλιτσούλα της θα βγάλει μερικά καρύδια για να δείξει πώς παίζεται το ομώνυμο παιχνίδι, ή αλλιώς ντικ. Στη Μικρά Ασία, το παιχνίδι ήταν πολύ διαδεδομένο. Αγόρια και κορίτσια έβαζαν κάτω μερικά καρύδια και από πάνω προσπαθούσαν με ένα ακόμη καρύδι να τα χτυπήσουν. Θα συστήσει ακόμη την μικρή της κούκλα, τη κουτσούνα, ή αλλιώς πλαγγόνα, που είναι φτιαγμένη από μαλλί και έχει τις καταβολές της στην αρχαία Ελλάδα όπου φτιαχνόταν από πηλό.

Λίγο αργότερα, η «γιαγιά Καλλιόπη» μαζί με τα παιδιά θα βγει στην αυλή για μερικά ομαδικά παιχνίδια. Εκεί θα τους μάθει να παίζουν με τις γκαζές, τους βόλους που παλιά ήταν πήλινοι. Στη Μικρά Ασία, τα παιδιά τους φτιάχνανε με κοκκινόχωμα και λίγο νερό, τους πλάθανε, τους στέγνωναν στην ξυλόσομπα και τους κουβαλούσαν σε ένα σακουλάκι. Αργότερα οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες θα γνωρίσουν τα λαχνίσματα, διαφορετικούς τρόπους για να βρουν ποιος θα τα φυλάει. Όταν το τραγούδι «ανεβαίνω στη μηλιά και πατώ στην καρυδιά…» σταματήσει, εκείνος που το τραγουδούσε θα αρχίσει να τα φυλάει και μετά θα παίξουν τα αγαλματάκια, ένα παιχνίδι για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες ότι παιζόταν στη Μικρά Ασία.

Με τον μοναδικό αυτό τρόπο, η «γιαγιά Καλλιόπη», μια συμπαθέστατη κούκλα από πανί και υφάσματα που θα «ζωντανέψει» με τη φωνή και με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα αποτελέσει το μέσο της μεταφοράς της γνώσης για τα παιχνίδια της Μικράς Ασίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Καλαμαριάς. Το σχετικό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει ως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, έχει στόχο να «ζωντανέψει» την εμπειρία του παιχνιδιού και να δώσει το έναυσμα ώστε να δημιουργηθούν νέες παραλλαγές. Τα παιδιά, μάλιστα, θα κληθούν να πάρουν συνεντεύξεις από τους γονείς και τους παππούδες τους, για να τους ζητήσουν πληροφορίες για τα παιχνίδια που εκείνοι έπαιζαν στην παιδική τους ηλικία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ