f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Εθνική Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (pics)

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Eθνική Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Τραγούδια που γράφτηκαν από Θεσσαλονικείς Εβραίους ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Ολοκαύτωμα, αποτελούν δηλαδή ζωντανές μαρτυρίες, έργα κλασικής μουσικής με ευθείες αναφορές στον εβραϊκό διωγμό και με την ανακήρυξη του Γιάννη Μπουτάρη και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ως επίτιμων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) θα τιμήσει μεθαύριο η πόλη την «Εθνική Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας, με επιμνημόσυνη δέηση από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κατάθεση στεφάνων και ομιλία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Στέλιος Αγγελούδης και αρκετοί ακόμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Googlareis.gr (@googlareis.gr)

Το απόγευμα η εκδήλωση θα έχει δύο μέρη (18.30, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ).

Στο πρώτο, η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου με το Pellegrinaggio al levante Ensemble και μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκη (ΚΟΘ) θα παρουσιάσουν δρώμενο με τραγούδια που γράφτηκαν όσο το Ολοκαύτωμα ήταν σε εξέλιξη (το υλικό αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης). Οπως διευκρίνισε μεταξύ άλλων η κ. Χατζησταματίου, «ένα τραγούδι γράφτηκε στο τρένο προς την Πολωνία και τα υπόλοιπα είναι τραγούδια που γράφτηκαν στο Αουσβιτς», ενώ παρατήρησε ότι γράφτηκαν στα ελληνικά και όχι στα ισπανοεβραϊκά που συνήθως μιλούσαν, διότι έτσι οι άνθρωποι συνδέονταν με την πατρίδα που είχαν χάσει. Τόνισε δε πως «το πρόγραμμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τραγούδια. Είναι «κάψουλες» που εμπεριέχουν πληροφορίες για το ιστορικό του διωγμού, τα γεγονότα, τα συναισθήματα των ανθρώπων, τους φόβους, τις ελπίδες και τους μύχιους καημούς τους». Ενα τραγούδι είναι γραμμένο από τον επιζώντα Μοσέ Αελιόν για την αδερφή του η οποία δολοφονήθηκε στο Αουσβιτς.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπως σημείωσε ο Δαβίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της ΙΚΘ, θα ανακηρυχθούν επίτιμα μέλη της Κοινότητας ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και κ. Μπουτάρης, ο οποίος «έχει παίξει σπουδαίο ρόλο σε όλα αυτά τα οποία γίνονται σήμερα για το μουσείο, για την αναγνώριση των Εβραίων και για το γεγονός ότι δημιούργησε ένα ρεύμα από Ισραηλινούς οι οποίοι ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη».

Ακολούθως η ΚΟΘ θα εκτελέσει δύο έργα σπουδαίων Εβραίων συνθετών, το «Νυχτερινό για έγχορδα και άρπα» του Αρνολντ Σένμπεργκ και, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4, έργο 70» του Αντόν Ρουμπινστάιν. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ, Σίμο Παπάνα, το έργο του Σένμπεργκ θα χρησιμοποιηθεί «αντί προσευχής για τα θύματα», το δε έργο του Ρουμπινστάιν, ενώ όταν γράφτηκε παιζόταν συχνά, έκτοτε ξεχάστηκε «κι αυτό είναι μια από τις πολλές ενδείξεις ότι οι πληγές από τότε, παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν έχουν επουλωθεί ακόμα».

Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το γνωστό συγκλονιστικό «Χορικό των Εβραίων σκλάβων» από την όπερα του Βέρντι «Nabucco» (Ναβουχοδονόσορ). Σολίστ στη συναυλία θα είναι ο πολυβραβευμένος Καναδοϊσραηλινός πιανίστας Ilya Polataev, τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Μιχάλης Οικονόμου και θα συμμετάσχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.