f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Μαθητές μαθαίνουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και “ταξιδεύουν” στη Ρωμαϊκή αγορά!

Το σκηνικό θυμίζει γυρίσματα ταινίας του κινηματογράφου αλλά δεν είναι… Είναι απλά ένα διαφορετικός και παράλληλα πολύ δημιουργικός τρόπος παράδοσης του μαθήματος, με σενάριο το μάθημα ιστορίας της Ε’ τάξης του δημοτικού ηθοποιούς τους ίδιους τους μαθητές και σκηνοθέτη έναν εκπαιδευτικό οργανισμό.

Βρισκόμαστε στη Ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι μονομάχοι φορούν τις άσπρες στολές τους υψώνουν τα ξίφη τους, οι λεγεωνάριοι έχουν κόκκινους χιτώνες, σανδάλια και περικεφαλαίες ακολουθούν τον αρχηγό τους, ενώ στους πάγκους της εμπορικής στοάς κυκλοφορούν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, πρυτάνεις, μέλη αριστοκρατικών οικογενειών και ιερείς, που αγοράζουν με αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα, αγγεία, υφάσματα, καρύδια, αμύγδαλα, σιτάρι, αιθέρια έλαια και ό,τι άλλο διαθέτουν οι έμποροι προς πώληση.

Ο δημιουργικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά ιστορία στηρίζεται σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στο παιχνίδι και συγκεκριμένα στη μέθοδο edularp (educational life action role playing), που εφαρμόζει η AeliaPath, η ομάδα που δημιουργήθηκε το 2018 από πέντε εκπαιδευτικούς και αρχαιολόγους, με σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να κατακτήσουν γνωστικά κομμάτια με πιο ευχάριστο τρόπο.

«Το παιχνίδι ρόλων (role playing) χρησιμοποιείται κατά κόρον παγκοσμίως για ψυχαγωγικούς λόγους. Πλέον, η μέθοδος αυτή στην Ευρώπη έχει περάσει στο κομμάτι της εκπαίδευσης, δηλαδή εφαρμόζεται στα σχολεία και χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην τάξη. Στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί ακόμη αυτό, πέρα από τη δική μας προσπάθεια, που για πρώτη φορά εισάγουμε αυτή τη μέθοδο μέσα στο σχολικό περιβάλλον» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπαιδευτικός Μαρία Θεοδοσίου.

Η ίδια είναι ιστορικός με μεταπτυχιακό στη διοίκηση των εκπαιδευτικών μονάδων και σε καινοτόμες εφαρμογές στην εκπαίδευση. Όπως αναφέρει, τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την τριβή που είχε με τους μαθητές σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, διέκρινε την ανάγκη τους να σταματήσουν να μαθαίνουν με τον τρόπο που το σχολείο απαιτεί.

«Ήταν σαφές ότι τα παιδιά δεν ήθελαν να… παπαγαλίζουν και έδειχναν κουρασμένα ή αγχωμένα με τον όγκο των πληροφοριών που είχαν να μάθουν με αυτόν τον τρόπο. Στην αγωνία τους για το πώς αλλιώς μπορούν να μάθουν τα μαθήματα, απαντήσαμε με την ιδέα να υλοποιήσουμε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που θα βοηθάει και θα ενισχύει το έργο των σχολικών μονάδων», εξηγεί η κ. Θεοδοσίου.

Προγράμματα που αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία, τη βυζαντινή, τη ρωμαϊκή, ακόμη και την προϊστορία, υλοποιούνται διαδραστικά με τη συμμετοχή μαθητών των τελευταίων τάξεων του δημοτικού ή του γυμνασίου, που παίζουν στην κυριολεξία τους ρόλους των πρωταγωνιστών της ιστορίας, μπαίνοντας ολοκληρωτικά στην ατμόσφαιρα της εποχής. «Οι μαθητές ντύνονται με κοστούμια από το βεστιάριο της εταιρείας, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται. Διαθέτουμε ήδη εξήντα κοστούμια που αφορούν στην αρχαία ιστορία, κάποια που σχετίζονται με τη βυζαντινή και η επόμενη αγορά μας θα είναι για τη νεότερη» σημειώνει η εκπαιδευτικός.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, για όλα τα προγράμματα -που έχουν την έγκριση του ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, το υπουργείο παιδείας ενημερώνει τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα αποφασίζει το κάθε σχολείο και ο κάθε εκπαιδευτικός αν θα επιλέξει κάποιο από αυτά για τον εμπλουτισμό του μαθήματός του.

«Έχουμε μελετήσει τα αποτελέσματα της μεθόδου, τα οποία είναι εξαιρετικά και όσον αφορά στο γνωστικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι έρευνες είναι συνεχείς στις σκανδιναβικές χώρες και αποδεικνύουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να “ξεκλειδώσει” μαθητές που ενδεχομένως να μην έχουν μιλήσει ποτέ μέσα στην τάξη. Τα ίδια παιδιά που στη σχολική αίθουσα είναι παραγκωνισμένα, στα προγράμματα εμφανίζουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, αγορεύουν, θέτουν υποψηφιότητα και να επιλέγονται από τους συμμαθητές τους και γενικότερα “το ζουν”», συμπληρώνει.

Οι πέντε γυναίκες που απαρτίζουν την ομάδα AeliaPath, με επικεφαλής τη Μαρία Θεοδοσίου και τη Χριστίνα Γκουντώνα, δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να βρουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να εκπαιδεύσουν τους ίδιους τους δασκάλους και καθηγητές, ώστε η μέθοδος μέθοδο edularp να αποτελέσει κάποια στιγμή αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Προς το παρόν αναπτύξαμε ευρωπαϊκές συνεργασίες και έχουμε πάρει χρηματοδότηση για να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της χώρας μας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να συμμετέχουν δωρεάν σε επιμορφώσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο», αναφέρει κλείνοντας.