f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Στο στόχαστρο τα έσοδα τραπεζών από τους τόκους

τραπεζών το τελευταίο έτος, βάζοντας σε «πειρασμό» ορισμένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε φορολόγησή τους λίγο πριν από το τέλος –όπως φαίνεται– αυτού του κύκλου υψηλής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές προβλέπουν πως μόλις δύο από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα συνεχίσουν και το τρίτο τρίμηνο να βλέπουν αύξηση στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης των NII (Net Interest Income), δηλαδή τα καθαρά έσοδα από τόκους. Από αυτές τις 20 τράπεζες, πέντε αναμένεται να καταγράψουν ακόμη και πτώση το τέταρτο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη (της τάξης του 19,5%) να προεξοφλείται για τη Raiffeisen Bank της Αυστρίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οπως φάνηκε από τα πρόσφατα αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά κερδοφόρο για όλες τις εξεταζόμενες τράπεζες ανεξαιρέτως. Ενδεικτικά, το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπέρασε τις προσδοκίες στα NII, ενώ τα μεγέθη του υπολειπόμενου 25% ήταν μέσα στο εύρος των προβλέψεων.

Οσο όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες τίθενται στο «μικροσκόπιο» των κυβερνήσεων, τα μεγέθη αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν να σπανίζουν. Επίσης, οι τράπεζες θα δεχθούν πίεση υπό την απειλή της φορολόγησης των υπερκερδών και το ενδεχόμενο παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ.

Στην αρχή της εβδομάδας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mατέο Σαλβίνι, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών. Δεν πρόκειται όμως για τη μοναδική κυβέρνηση που παίρνει τέτοια μέτρα.

Στην Ισπανία οι τράπεζες διαπραγματεύονται με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών και των ενεργειακών επιχειρήσεων. Ο φόρος αυτός μπορεί να συρρικνώσει τα κέρδη των τραπεζών έως και 10% στη διετία 2023-2024, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Στη Βρετανία, η αρμόδια αρχή εποπτείας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ζήτησε από τις τράπεζες να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για ελάφρυνση των πελατών τους, προειδοποιώντας μάλιστα για αντίποινα σε περίπτωση που καθυστερήσουν.

Βέβαια, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θα αποθαρρύνουν όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο.

Η ανακοίνωση της Ρώμης «είναι μία ακόμη αυθαίρετη κυβερνητική κίνηση προς επιβάρυνση των τραπεζών σε μία περίοδο, κατά την οποία επιτέλους ανακτούν τις κεφαλαιακές τους βάσεις, έπειτα από πολλά χρόνια τεχνητά συμπιεσμένων περιθωρίων κέρδους», σχολίασε στο Bloomberg ο Jerry del Missier, ιδρυτής της Copper Street Capital και πρώην COO της Barclays.

Πηγή: Καθημερινή, Bloomberg