f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Βρεφικό γάλα: Ακόμα και αν η τιμή μειωθεί 20% θα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη (vid)

Μειώσεις τιμών από 15% έως 20% αναμένεται να αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βιομηχανιών που παράγουν και διακινούν βρεφικό γάλα, αλλά και τον «κόφτη» 30% στις προωθητικές ενέργειες ώστε να μπει φρένο στις παραπλανητικές εκπτώσεις και να υπάρξει διαφάνεια στις τιμές.

 

Μειώσεις τιμών από 15% έως 20% αναμένεται να αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των βιομηχανιών που παράγουν και διακινούν βρεφικό γάλα, αλλά και τον «κόφτη» 30% στις προωθητικές ενέργειες ώστε να μπει φρένο στις παραπλανητικές εκπτώσεις και να υπάρξει διαφάνεια στις τιμές.

«Το πιο κρίσιμο είναι ότι οι προμηθευτές που θα προχωρούν σε ανατιμήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν προσφορές για διάστημα τριών μηνών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να κρατήσει σταθερές τιμές, καθώς αυξήσεις θα κάνουν μόνο όσοι πραγματικά δεν μπορούν να τις αποφύγουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Οπως εξηγεί, συχνά πολλές βιομηχανίες προχωρούν σε ανατιμήσεις και μετά διαθέτουν τα προϊόντα τους σε προσφορά. «Ουσιαστικά το κόστος της προσφοράς το χρηματοδοτούν με τις ανατιμήσεις», επισημαίνει η ίδια πηγή.
Βρεφικό γάλα

Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα, με την επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο 7%, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μέση τιμή του προϊόντος θα υποχωρήσει κατά 15%-20%, κοντά στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) 800 γραμμαρίων που σήμερα πωλείται στα ράφια στην τιμή των 26,98 ευρώ, οι καταναλωτές μπορεί να το αγοράζουν τους επόμενους μήνες από 21,58 έως 22,93 ευρώ. Αλλωστε, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή το βρεφικό γάλα διατίθεται με έως και τρεις φορές μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το πλαφόν του 7% που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση. «Υπάρχουν εταιρίες παραγωγής βρεφικού γάλακτος που το μικτό περιθώριο κέρδους τους αγγίζει ακόμα και το 20% και 25%», υπογραμμίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι η επιβολή του πλαφόν αποφασίστηκε μετά τη διαπίστωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιδράσεις

Πάντως, από την πλευρά τους εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση αυτή σημειώνοντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «οποιοδήποτε πλαφόν στο κέρδος οποιουδήποτε προϊόντος είναι αυθαίρετο σε μια ελεύθερη αγορά και παραπέμπει σε άλλες εποχές και καθεστώτα», ενώ αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου τονίζοντας ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος».

Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος μεγάλης εταιρίας στρέφει τα βέλη του κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπογραμμίζοντας ότι η ψαλίδα των τιμών που παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή σε σχέση με τις άλλες χώρες «είναι όχι μόνο αναληθής, αλλά ψευδής και παραπλανητική, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οι πραγματικές τιμές των προϊόντων, αλλά ο δείκτης αγοραστικής δύναμης του ΟΟΣΑ, που λαμβάνει υπόψη την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή σε κάθε χώρα. Δεν έχει σχέση με την τιμή του προϊόντος. Αν δηλαδή είναι αμειβόμενοι καλά σε κάποια χώρα, φαίνεται ότι αγοράζουν φθηνότερο βρεφικό γάλα. Αυτό είναι τραγικό για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για τις τιμές των προϊόντων».

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει λάβει υπόψη της βασικούς παράγοντες, όπως οι οικονομίες κλίμακας. «Είναι αλλιώς να παρέχεις προϊόντα σε μια μεγάλη αγορά που ρίχνει το κόστος των εταιριών και αλλιώς σε μια μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα. Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη τον ΦΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι τα γάλατα δεν είναι όλα ίδια», επισημαίνει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου παραδέχονται ότι το βρεφικό γάλα είναι ακριβό, ωστόσο αποδίδουν τις υψηλές τιμές στην ιδιαίτερη σύνθεσή του, στα αυξημένα μεταφορικά κόστη, δεδομένου ότι παράγεται αποκλειστικά σε ξένες χώρες, καθώς και στα αυστηρά συστήματα ασφαλείας που απαιτούνται.

Πηγή: eleftherostypos.gr