f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ουκρανία: “Πάγωσαν” όλες οι εξαγωγές σιτηρών – Κάλεσμα σε Ρωσία να αναθεωρήσει

Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Το Σάββατο (29/10) η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

“Βαθιά ανήσυχος” ο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και μάλιστα καθυστέρησε το ταξίδι του στο Αλγέρι για τη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου κατά μία ημέρα για να επικεντρωθεί στο θέμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού την Κυριακή.

Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric είπε σε δήλωση: “Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να έχει έντονες επαφές με στόχο τον τερματισμό της αναστολής της ρωσικής συμμετοχής. Η ίδια προσπάθεια στοχεύει επίσης στην ανανέωση και πλήρη εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία, καθώς και την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”.

ΝΑΤΟ: “Η Ρωσία να αναθεωρήσει επειγόντως”
Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Κυριακή (30/10) τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας. «Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Ακάρ: Σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας
Οι επιθεωρήσεις των πλοίων που είναι φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά θα συνεχιστούν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αφού η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση της Άγκυρας.

«Προβλέπεται να συνεχιστεί η επιθεώρηση των πλοίων που είναι φορτωμένα με σιτηρά και περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα και αύριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι που εργάζονται στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) της πόλης παραμένουν εκεί. «Στο διάστημα αυτό κανένα πλοίο δεν θα αναχωρήσει από την Ουκρανία», πρόσθεσε. Το υπουργείο ανέφερε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα για την απόφασή της, αφού νωρίτερα μια πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι «επισήμως» η Τουρκία δεν έχει ενημερωθεί.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι σε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του για να επαναληφθεί αυτή η «επιτυχημένη» συμφωνία και τους υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή της «για όλη την ανθρωπότητα».

Η Τουρκία ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν «προκλήσεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.