f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Bουλή: «Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τη ψηφιακή αγορά»

Θετικοί εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, οι οποίοι κλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να εκφράσουν τις απόψεις τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που προβλέπει τη «λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών».

Όπως τόνισαν, «είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της εφαρμογής τού Ευρωπαϊκού Κανονισμού που βάζει φραγμό και ελέγχει την παντοδυναμία των μεγάλων πλατφορμών προστατεύοντας παράλληλα τους χρήστες του διαδικτύου.

 

«Η άμεση ενίσχυση, με επαρκές και ειδικά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η αύξηση των οικονομικών πόρων των ανεξάρτητων Αρχών και τα οικονομικά κίνητρα για τους εργαζόμενούς τους, ήταν τα βασικά αιτήματα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι τόσο της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) -η οποία θα είναι ο Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών- όσο και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, ώστε όπως υποστήριξαν, να καταφέρουν να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που τους δίνονται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για ένα γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε του νομοσχεδίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν νέες προσαρμογές, μετά την εφαρμογή του νόμου ενώ χαρακτήρισε εύλογο και λογικό το αίτημα για πρόσθετη μηνιαία αμοιβή και αύξηση του μισθού του εξειδικευμένου προσωπικού στις ανεξάρτητες Αρχές που αναλαμβάνουν πρόσθετες αρμοδιότητες.

Ειδικότερα:

Ο Κωνσταντίνος Μασέλος, πρόεδρος του Τομέα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ, τόνισε ότι «στόχος της εφαρμογής του ευρωπαϊκού Κανονισμού, είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών και πολιτών, ορίζοντας συγκεκριμένες ευθύνες για λογοδοσία και διαφάνεια στους ψηφιακούς παρόχους που αποθηκεύουν πληροφορίες». Όπως τόνισε, «ο ρόλος της ΕΕΤΤ ως Εθνικού Συντονιστή είναι καθαρά συντονιστικός και όχι εποπτικός», ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμο να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για έγκαιρη στελέχωση της Αρχής με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό και ενίσχυση της με αύξηση των πόρων». «Μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν, αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό ωστόσο με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Αρχή, ο όγκος των εργασιών θα είναι μεγάλος για αυτό ζητάμε να ισχύσει το μέτρο έκτακτης κινητικότητας για να καλύψουμε 20 κενές οργανικές θέσεις» τόνισε και προσέθεσε ότι «είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 14 ειδικών επιστημόνων υψηλών προσόντων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν άμεσα».

Η Πέρσα Λαμπροπούλου, ειδική επιστήμονας, νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε θετική στο νομοσχέδιο και τις αρμοδιότητες που δίνονται στο ΕΣΡ ενώ τόνισε την ανάγκη να προσληφθεί εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι το προσωπικό που υπάρχει είναι για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών. «Θα χρειαστούμε ειδικότητες και είναι δύσκολο με τις αμοιβές των 1.000 ευρώ να προσεγγίσουμε επιστήμονες με αυξημένα προσόντα. Θα πρέπει υπάρξει ένα νέο αυξημένο μισθολόγιο αν θέλουμε να είναι αποτελεσματικό το έργο μας», είπε. Ακόμα, υπογράμμισε ότι ο κανονισμός δεν πειράζει αρμοδιότητες των Αρχών αλλά επιβάλει μεταξύ τους τη συνεργασία.

Ο Βασίλης Ζορκάδης, διευθυντής της Γραμματείας της Αρχής Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, δήλωσε ικανοποιημένος από τις αρμοδιότητες που της δίνονται για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλει στους ψηφιακούς παρόχους κανόνες ώστε οι πολίτες να εκφράζονται ελεύθερα και να υπάρχει προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. «Οι ψηφιακοί πάροχοι έχουν την υποχρέωση με σαφή και καθόλου διφορούμενο τρόπο, να δίνουν σημαντικές πληροφορίες άμεσα, εύκολα και προσβάσιμα ενώ όταν χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα σε σχέση με τους ανήλικους, προβλέπεται να παίρνουν τα κατάλληλα λογικά μέτρα για την υψηλού επιπέδου προστασία τους», ανέφερε. Παράλληλα, έθεσε «το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης της Αρχής το οποίο υφίσταται από την αρχή της σύστασης της» και τόνισε ότι «καθίσταται αναγκαίο να ενισχυθεί με προσωπικό και αυξημένους πόρους για να καταφέρει να ανταποκριθεί άμεσα και ικανοποιητικά στις νέες επιφορτισμένες εργασίες της».

Ικανοποιημένος για τη λειτουργία του νέου φορέα της ΕΕΤΤ, δήλωσε και ο Στέλιος Πετρίδης, γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το πόσο θα καταφέρει να συντονίσει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι, μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Η Μίνα Ζούλοβιτς, μέλος της νομικής συμβουλευτικής συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤΤ, χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο, για τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την εποπτεία των ψηφιακών παρόχων, την επαρκή στελέχωση των αρμόδιων φορέων». Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω ορισμένες διατάξεις για να αποτραπούν τυχόν αλληλοεπικαλύψεις των αρχών.

Προβληματισμό εξέφρασε για την ένταξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενδιάμεσων πληροφοριών, στο Μητρώο, σημειώνοντας ότι ο ορισμός που δίνει ο κανονισμός είναι πολύ ευρύς και ενδεχομένως να δημιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήματα, προτείνοντας μεταξύ άλλων, να μπει ένα όριο στο τζίρο τους.

Ο αντιπρόεδρος των τακτικών υπαλλήλων της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Καπίρης, ανέφερε ότι θα προκύψουν προβλήματα υποστελέχωσης με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Αρχή και ζήτησε «να προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα τόσο για τους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους όσο και για τους νέους που είναι αναγκαίο άμεσα να προσληφθούν ώστε να συνεχίσει το υψηλού επιπέδου έργο που παράγει». «Είμαστε συνολικά 210 άτομα, υπάρχει ανάγκη νέων προσλήψεων για τη στελέχωση της Αρχής αλλά και πρόσθετης αμοιβής», σημείωσε.

Η Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, χαρακτήρισε καινοτόμα τη ρύθμιση που τους αφορά, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει συνεργασία με την ΕΕΤΤ και θα την συνεπικουρεί σε θέματα που αφορούν την προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Για ένα νομοσχέδιο που είναι προς πολύ σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του αθέμιτου, παράνομου περιεχομένου για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου», μίλησε ο Αναστάσιος Παπαναστασίου, υποδιοικητής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο Γεώργιος Καρίμαλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικών Επιστημόνων της ΕΕΤΤ, εστίασε στα οικονομικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στο υπάρχον προσωπικό αλλά και στους νέους εξειδικευμένες επιστήμονες ώστε να τους προσελκύσει, τονίζοντας ότι από το 2009 υπάρχει μισθολογική στασιμότητα. «Είναι κρίσιμο για εμάς να δοθούν τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα για την διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και για την προσέλκυση νέων ειδικών επιστημόνων με αυξημένα προσόντα, αλλά και η αύξηση των οργανικών θέσεων ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά η Αρχή. Ζητάμε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ειδική μηνιαία πρόσθετη αμοιβή 300 ευρώ για όλους τους υπαλλήλους της», τόνισε.

Στην «ανάγκη ενίσχυσης της Αρχής με στελεχιακό δυναμικό», αναφέρθηκε και ο Γεώργιος Ρουσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού, της Αρχής Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα , επισημαίνοντας ότι ήδη είναι υποστελεχωμένη και οι νέες αρμοδιότητες που τις δίνονται απαιτούν αυξημένο ειδικό επιστημονικό προσωπικό. «Χωρίς το επαρκές προσωπικό, μαθηματικά θα οδηγηθούμε σε υποβάθμιση του έργου της Αρχής. Απαιτείται ικανός αριθμός επιστημόνων, άμεσες νέες προσλήψεις και ειδική πρόσθετη αμοιβή», ανέφερε.

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Δημήτρης Κοντσίδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, -που όπως είπε εκπροσωπεί 3.500 μέλη-, υποστηρίζοντας ότι καταπατεί τα δικαιώματα των επαγγελματιών φωτογράφων. Όπως είπε, «η αυθαίρετη κατάργηση του ορισμού τού πιστοποιημένου φωτογράφου για τη χρήση λειτουργίας δημοσίων εγγράφων πλήττει σε μεγάλο ποσοστό το επάγγελμα και δημιουργεί τεράστια βλάβη». «Πρέπει να μην απαλειφθεί η έννοια του πιστοποιημένου φωτογράφου, θα δημιουργήσει τεράστια ζημιά στο κλάδο μας», προσέθεσε.

Η Παναγιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, υποστήριξε ότι είναι απίθανο να λειτουργήσει ο συντονισμός όλων των αρχών, «αν δεν απλοποιηθεί το σύστημα εποπτείας και ελέγχου και αν δεν υπάρξει επαρκές προσωπικό με απαραίτητες γνώσεις και ικανοποιητικούς μισθούς». Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αυτοτελής διεύθυνση στην ΕΕΤΤ η οποία θα κάνει ένα καλό και αναλυτικό προγραμματισμό του Οργανισμού και να εξοπλιστεί επαρκώς με προσωπικό υψηλών προσόντων.