f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Μ. Θεμιστοκλέους: «Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα για τα χειρουργεία»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Newsroom  φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για την υγεία και για το τι σημαίνει συγκεκριμένα για την καθημερινότητα του κόσμου.

Ξεκινώντας με το θέμα των ραντεβού και της λίστας για τα χειρουργεία, όπου καταγράφονται μεγάλα διαστήματα αναμονής, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως: «Κατ αρχήν το πρόβλημα και το θέμα των λιστών είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα συστήματα υγείας. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα και έχει σχέση και με τη διάταξη που είναι χθες στη Βουλή και βήματα που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως και ο covid και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες ένα ποσοστό γύρω στο 25% αύξησε τη λίστα των χειρουργείων.

Να αρχίσω από δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι για ογκολογικά περιστατικά, δεν έχουμε αναμονή. Ένα ογκολογικό περιστατικό στην Ελλάδα χειρουργείται αμέσως. Έχουμε αναμονή γι’ αυτό που ονομάζονται “ψυχρές επεμβάσεις”. Η διαδικασία που θα γίνει, την οποία την έχουμε κάνει αν θέλετε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε θα έχουμε πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία λίστα η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ποτέ στα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιστατικά στις λίστες των νοσοκομείων τα οποία είναι 4 – 5 χρόνια και μας δίνουν μία ψευδή εικόνα. Για να μπορέσεις να κάνεις μια ξεκαθάριση, χρειάζεται αυτό που λέμε μεθοδικότητα και επιμονή. Για να μπορέσεις να κάνεις μία εκκαθάριση μιας λίστας πρέπει να την έχεις ψηφιοποιήσει πρώτα και να έχει ένα κεντρικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί και να βλέπει. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσει, τους επόμενους δύο μήνες περίπου θα έχουμε την πλήρη εικόνα έτσι ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε και να μειωθεί η λίστα αναμονής. Σε δύο μήνες θα έχουμε την εκκαθάριση της υπάρχουσας λίστας γιατί έχουμε αριθμό λίστας σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Για το ζήτημα που εμφανίστηκε με τις μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και τα παράπονα γονέων και παιδιών ότι συχνά γίνονται με μισή ποσότητα αίματος από αυτή που απαιτείται, απάντησε πως: «Υπάρχει θέμα. Θα αρχίσω από αυτό και τις επόμενες μέρες θα συναντηθώ και με τους συλλόγους των θαλασσαιμικών. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί. Η χώρα μας έχει και από την αιμοδοσία, λαμβάνει αίμα και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και παρουσιάζει μια εποχικότητα το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, τους μήνες των διακοπών να μην έχουμε την επαρκή ποσότητα αίματος. Χρειάζεται να γίνει πρώτα μια κεντρική διαχείριση του αίματος από το ΕΚΕΑ, από τον Εθνικό Οργανισμό της Αιμοδοσίας, την κεντρική αιμοδοσία και να μπορούμε να παρακολουθούμε και πού δίνουμε αίμα αλλά και πού συλλέγουμε αίμα.
Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κεντρικά, γίνεται κατά τόπους στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει μια κεντρική εικόνα στο Υπουργείο Υγείας ή στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αν θέλετε, το τι αποθέματα έχει η χώρα και πού θα πρέπει να τα κατευθύνει».

Συνέχισε λέγοντας για την έλλειψη κεντρικής εικόνας, πως: «Είναι παράδοξο, αλλά το θέμα είναι να το εντοπίζεις το παράδοξο και να διορθωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι το περισσότερο χρονικό διάστημα υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος. Παρατηρείται το πρόβλημα το καλοκαίρι και η Ελβετία έχει πρόβλημα. Υπάρχει μια συμφωνία με την Ελβετία, που η Ελβετία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς και στέλνει μικρότερη ποσότητα αίματος. Εκεί θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και ξανά κάποιες συνομιλίες με την Ελβετία να μας καλύψει και πιο στοχευμένες αιμοδοσίες ώστε να γίνει».

Εκτίμησε πως: «Αναμένεται να λυθεί προς το τέλος του έτους. Ήδη ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια άλλα πράγματα έτσι ώστε να έχουμε και μεγαλύτερη συλλογή του αίματος και να μπορούμε να το κατευθύνουμε στις περιοχές στις οποίες χρειάζεται».

Πηγή: ΕΡΤ